image 3
textpage
letter

itt Gamla stan är det levande kultur- och skönhetsreservatet från 1200-talet! Det fantastiska läget mellan Mälaren och Saltsjön ger en ö-känsla; en stad mitt i vattnet. Gamla stan består av flera öar: Stadsholmen, Helgeandsholmen och Strömsborg (medan Riddarholmen brukar räknas som en egen stadsdel). Den högsta punkten är tuppen på Tyska kyrkans 96 meter höga torn.
Av de cirka 400 fastigheterna äger staten nästan en femtedel, däribland Slottet. Resten ägs av privatvärdar och bostadsrättsföreningar, och det finns cirka 500 bostadsrätter. Det bor cirka 3 000 personer i Gamla stan, medan cirka tio gånger så många arbetar här. Det är alltså unikt att få bo i stadsdelen!

Det finns flest smålägenheter, räknat i kvadratmeter – men de kan ofta ha flera rum. Det finns även våningar med flera hundra kvadratmeter på ett eget plan i fastigheten. Gamla stan har en hel del tvåor à cirka 80 kvadratmeter, det är ofta lägenheter som styckats av från en större våning.
Lägenhetspriserna varierar med cirka 10 000–20 000 kronor/kvadratmeter inom stadsdelen. Det går en prismässig skiljelinje vid Väster- och Österlånggatan; innanför de gatorna är kvadratmeterpriserna högre – och högst är priserna på Brunkebergsåsen (den äldsta, medeltida delen).
Att bo i Gamla stan innebär att man får kompromissa på några punkter. Endast en handfull fastigheter har hiss, badrummen är ofta små, förråden få, och garage liksom balkonger samt terrasser är sällsynta.
Fördelarna är desto fler! Det finns verkligen en småstadsanda här. För familjer av alla konstellationer samt singlar i alla åldrar leder det till respekt och närhet, samt att det sociala livet är kul och spännande. Bra barnomsorg med skola (upp till sjätte klass), dagis och fritids gör att Gamla stans barnfamiljer väljer att bo trångt men bilfritt. Ofta blir familjerna vänner genom barnen och umgås privat. Singlar kan gå ut och äta middag utan att känna sig ensamma. Hundar är välkomna på en hel del restauranger, och kan rastas på Skeppsholmen eller utanför Riksdagshuset.
Restauranger finns av alla slag och med mat från världens alla hörn. Några av Sveriges absolut bästa gourmetrestauranger ligger i Gamla stan, liksom många trevliga kvarterskrogar dit de bofasta ofta går. Allt finns här: en ny matvaruhall med närproducerat kött, en fiskaffär med härlig ost- och delikatessdisk samt 7 Eleven – och det som inte finns går lätt att hitta i City.
Kommunikationerna med buss och tunnelbana är ypperliga – och, hör och häpna, Gamla stan är den lättaste stadsdelen att parkera i! Hela Skeppsbron är städfri, och bor man i Gamla stan får man parkera på boendeparkering i hela innersta’n. Boendegarage finns inte i Gamla stan men i närheten. Eftersom det är så korta avstånd till allting använder de flesta dock apostlahästarna!
Underbarast av allt med Gamla stan är de vardagliga skönhetsupplevelserna – en blick på ett ankarslut i en röd fasad, eller alla vackra portaler. Själv både bor jag och har kontor i stadsdelen sedan många år, och det känns som att leva och verka i en varm famn.

Varmt välkomna till Gamla stan!
Madeleine Norling
P.S. För aktuella kvadratmeterpriser, råd och dåd – ring mig på telefon 08 10 40 12.

 
En Gamla stans-bo berättar
Som liten pojk kom jag ofta till Gamla stan och hälsade på mammas morbror Harald som jobbade på Kühlers kläder, i hörnan av Storkyrkobrinken och Västerlånggatan. De hade sin skräddarateljé på Prästgatan, där Harald satt på det stora bordet med benen i kors och sydde. Han fick äran att sy både till regeringen och hovet. Jag minns hur lycklig jag var när jag fick komma till Gamla stan, fast det var omodernt på alla sätt!
Idag är jag en mycket lyckligt lottad person som fått förmånen att bo här. Det är Stockholms hjärta som bankar, en oas mellan citys frenetiska liv och Söders pustande lunga.
På stadens äldsta benämnda gata, Köpmangatan med anor från 1323, bor jag. Gatan är i nutid känd bland annat genom författaren Jan Mårtensson, vars antikhandlare Homan sitter med katten Cleo i sin antikaffär och inte vill sälja någon av sina kära ägodelar.
Det är minst sagt fascinerande att bo vägg i vägg med Karl XII:s dåvarande skräddare och känna historiens vingslag av att Hans Majestät kanske före en sammandrabbning stod i rummet bredvid och provade kläder. I mitt hus bodde även fransmannen René Descartes, som tidiga morgnar begav sig iväg i gränden till ett kylslaget slott där drottning Kristina tålmodigt väntade på sin filosof.
Runt hörnet, på Kindstugatan som översatt till nutidssvenska blir ”Örfilsgatan”, låg på 1600-talet krogen Fimmelstången, där poeten Lasse Lucidor så olyckligt avslutade sitt liv efter en svärdsduell.
Lasse Rosenberg

 

hand